Trykk her for interaktivt kart med alle viktige steder og noen severdigheter plottet inn


Program

Fredag 27. juni

For de av gjestene som ønsker å komme nedover allerede på fredag, ønsker vi å ha en litt uformell sammenkomst. Det vil bli servert mat og drikke, og det vil bli mulighet for å treffe de andre gjestene, familien og brudeparet. Både tilreisende og fastboende er velkomne.

Adressen er Helgeroveien 14 og det er bare å komme fra 18:00 og utover.


Lørdag 28. juni

Vielsen finner sted i Stavern kirke kl. 13:00

Hvis været tillater det vil det etter vielsen bli (en liten) båttur ut til Citadelløya. Her vil det serveres fingermat og litt drikke. Vi regner med å være tilbake på fastlandet kl. 16:30. Da har gjestene en time på å hente gaver, freshe seg opp eller ta noen forfriskninger i baren.

Bryllupsfesten vil ta plass i Steinbrakka i Fredriksvern verft. Bordsettingen er 17:30, med servering fra 17:45. Her blir det fest og moro hele kvelden. For de som holder ut lengst er det planlagt nachspiel på terrassen til brudens foreldre.


Søndag 29. juni

Kakerestelag - Kaker og restemat hos foreldrene til Julie fra 12-tiden. Adressen er Helgeroveien 6A.

Praktisk informasjon

Antrekk: Sommerlig pent

Mennene kan ha mørk eller lys dress.
Damene kan ha lange eller korte kjoler - gjerne litt sommerlige.


Toastmaster

Even (Sannes Riiser) og Elise (Bast) har tatt på seg oppgaven som toastmastere. Ta kontakt dersom du ønsker å si noen ord under middagen eller har andre spørsmål.

Tlf: 98 08 33 12

Epost: even.s.riiser@gmail.com


Sosiale medier

Det er hyggelig om alle som tar bilder og deler på Facebook, Twitter eller Instagram tagger bildene med #julieogjoakim På denne måten kan alle gjestene lett se bilder som blir delt i løpet av dagen og kvelden. Man kan allerede se bilder fra utdrikningslagene med denne hashtaggen på Instagram.


Ønskeliste

Ønskelister hos butikker

  • Ønskeliste hos Kitchn
  • Ønskeliste hos Amazon
  • Ønskeliste hos Tilbords - Spør etter Sorthe Staurseth listen dersom du handler i butikk.
  • Andre ting

    Hvis du/dere tenker å kjøpe noe av dette gi beskjed til toastmaster slik at det kan fjernes fra listen.

  • Penger til bryllupsreise (Destinasjon ikke bestemt enda) eller iMac - Gaver kan settes inn på konto 9801 18 11051
  • Anova sous vide circulator
  • Weber Kulegrill
  • Ditte Fischer Vaser - finnes hos Illums
  • Serveringsbrett/plater i tre - Finnes hos Illums
  • Rolf lysestaker i hvit eller lys grå
  • Brettspill: Fantasi
  • Nikon 85mm f/1.8 objektiv finnes hos Interfoto eller FotoVideo
  • Sånn kremgreie med gass
  • Coctail shaker og sil
  • Restaurantopplevelser for to
  • Om brudeparet

    Joakim og Julie møttes offisielt for første gang en kveld på RF tidlig våren 2006. Julie syntes Joakim virket søt, morsom og interessant. Joakim hadde sett seg ut Julie på forelesning en god stund tidligere, mens Julie som hadde kjæreste på tidspunktet, trengte litt mer tid på å innse at dette var mannen i hennes liv. Uansett var det starten på et fantastisk vennskap med gode samtaler til langt på natt, nye musikk- og filmopplevelser, klatring, trampolinehopping, lek, hytteturer og høye telefonregninger.


    Våren 2007 ble de endelig kjærester. Joakim spratt champagnen han hadde kjøpt mange måneder tidligere, men som ikke skulle drikkes før han hadde kapret sin Julie. Deretter fulgt mange fine år med fine ferieturer, deilige middager, bra fester med hyggelige mennesker, hverdag og studier. Etter å ha bodd sammen, først 1,5 år på 12 kvm og deretter 2 år på 30 kvm uten å ta livet av hverandre bestemte de seg sommeren 2011 for å kjøpte leilighet sammen. Sankthansaften 2012 kom Josefine til verden, og på halvtårsdagen hennes, lille julaften, fridde Joakim til Julie mens snøen dalte ned på hytta i Hemsedal.


    28.juni 2014, nesten 8,5 år etter vårt første møte, skal vi bli herr og fru, og vi gleder oss til å feire dagen med gode venner og familie, og til å dele resten av livet med hverandre.

    Julies forlover: Kristin Beate von Hanno Bast Sørum

    Kristin er Julies forlover, og vi har kjent hverandre siden vi var 4 år. Vi var mye sammen som barn, men i ungdomsårene så vi mindre til hverandre ettersom vi endte i forskjellige klasser. På videregående hadde vi faste plasser ved siden av hverandre på bussen til og fra skolen, og brukte turen til å skravle, le og gråte. Allerede her snakket vi om alt og ingenting, kanskje spesielt om gutter. Etter videregående flyttet Julie til Oslo, mens Kristin tok et år på folkehøyskole. Heldigvis flyttet Kristin også til Oslo etterpå, og det var dette som gjorde at vennskapet vårt blomstret og tok form til det det er i dag. Nevnte jeg at det var jeg som ”spleiset” Kristin og Thomas.

    Kristin er en helt fantastisk venninne, og jeg kan med hånden på hjerte si at vi aldri har kranglet. Vi er på mange måter veldig like, men på samme tid ganske forskjellige, og det er vel nettopp derfor vi har vært venner så lenge. Vi er like håpløst romantiske, stae og selvstendige. Vi har de samme holdningene og verdiene, vi begynner begge fort å gråte, vi blir like engasjerte og vi ler av de samme tingene. Og kanskje viktigst av alt, vi er flinke til å trøste hverandre når noe er vondt og trist, når Kristin blir litt hypokonder eller når jeg blir i overkant irasjonell. Kristin er den første jeg ringer når noe skjer, som f.eks. når jeg ble gravid eller da vi forlovet oss, og Kristin gjør det samme. Jeg glemmer fortsatt ikke den telefonsamtalen jeg fikk sent på kvelden 6. november. Joakim og jeg hadde lagt oss, da telefonen plutselig ringer og en litt småstressa Kristin sier: ”Julie, hvordan var det disse riene skulle kjennes ut?”. Dagen etter kom lille Mikael til verden.

    Kristin er den beste venninnen man kunne ønske seg. Hun stiller alltid opp, og er aldri dømmende eller negativ, selv om hun er herlig ærlig og ekstremt direkte. Og hun gjør hva som helst for å hjelpe; hun engasjerer venner, familie og bekjente bare for å hjelpe deg. Hun kan få en til å føle seg som verdens beste menneske, selv på tidenes mørkeste dag, og jeg er heldig som får ha henne som bestevenn.

    Joakims forlover: Stefan Schlömilch

    Stefan og Joakim traff hverandre på IB linjen på Berg Videregående. Vi fant raskt ut at vi hadde mange felles interesser: Biler, fotografi, sykling, ski og generell nerding. Etter IB dro Stefan til Trondheim for å studere Marin Teknikk. Nå jobber han for EMAS, et "Global Offshore Marine Constructor Contractor" firma iflg. deres websider.

    Overnatting

    Man har flere valg når det gjelder overnatting i Stavernsområdet. For andre alternativer sjekk Visit Stavern.


    Farris Bad

    Farris Bad

    Farris Bad er et spahotell i Larvik, 7 km unna Stavern.

    Pris per natt: Dobbeltrom fra 1990,- inkl. frokost og adgang til spaområdet. Dette er et hotell for de som vil nyte helgen til det fulle. Hotellet er kjent for sitt spa –særlig kildevannsgrotten, dekorert med larvikitt fra gulv til tak, der man bader i vann fra Farris-kilden..

    Taxi til og fra Stavern koster omtrent 250 kroner


    Hotell Wassilioff

    Hotel Wassilioff

    Hotell Wassilioff ligger sentralt plassert i Stavern sentrum. Det er ca. 200 meter til kirken og selskapslokalet. Dette kan passe for de som vil ha kort vei hjem fra festen.

    Dessverre er det et annet arrangement som har reservert mange av rommene på Wassilioff denne helgen. For øyeblikket har de kun enkeltrom ledig, men det er mulig at noen dobbeltrom frigis 1. april 2014.

    Pris per natt: Fra 1600,- inkl. frokost


    Justissektorens kurs- og øvingssenter

    Justissektorens kurs- og øvingssenter har enkle rom til en billig penge i kort avstand fra Steinbrakka. Vi har holdt av 20 dobbeltrom fra lørdag til søndag og 5 dobbeltrom fra fredag til lørdag. Oppgi Julie sitt navn ved bestilling for å ta et av de reserverte rommene.

    Pris per natt: Enkeltrom inkl. brunch koster 550,-

    Dobbeltrom inkl. brunch koster 850,-

    Stavern

    Hvordan komme seg til Stavern

    Fra Oslo

    Bil:

    Kjør E18 mot Drammen, ta av til Larvik og følg skilter til Stavern. Tid: 1 time 45 minutter

    Tog:

    Ta tog (i retning Skien) til Larvik. Fra togstasjonen i Larvik går det rutebuss (01 mot Stavern - Kysthospitalet) ut til Stavern. Tid: 2 timer 30 min

    Buss:

    TIMEkspressen linje 14 kjører flere ganger daglig fra Oslo til Stavern. Tid: 2 timer 40 minutter


    Staverns historie

    Kjært barn har mange navn sies det, og Stavern er intet unntak: Norges smilehull, verdens navle, solkysten, kunstner byen ved havet, Norges fineste og minste by. Ja, vi vet å skryte på oss,vi staværinger, men det er vanskelig å gjøre noe annet når vi tross alt har 400 soldager i året, 8 campingplasser, Norges lengste kyststi på 35 km, og en 10-dobling i innbyggertall om sommeren. I tillegg har vi, ikke én, men 5 stavernsanger, og man er ikke en ekte staværing før man i alle fall kan én hel sang på rams. Nevnte vi at Stavern har en egen farge? Stavernsgul.

    Stavern har trolig vært havn og ankerplass siden oldtiden. Fra 1200-tallet ble Stavern beskrevet som et fiskersted med god havn. Senere fikk stedet losstasjon og utviklet handel og stor skipstrafikk. Stedet fikk ytterligere betydning da Ulrich Frederik Gyldenløve bygde Stavern Fort på Citadelløya på 1600-tallet og flåtestasjonen og galeiverftet for marinen ble flyttet fra Lagmannsholmen i Kristiansand til Stavern omkring 1758.

    Stavern Fort på Citadelløya

    Citadelløya

    Den militære aktiviteten i Stavern begynte altså med byggingen av Stavern Fort på Citadelløya fra 1675 til 1679. Fortet ble en viktig base for Tordenskiold og hans flåte under den store nordiske krigen fra 1709 til 1720 og var et sentralt punkt for sjøtrafikken til og fra Danmark i denne perioden. Det eldste bygget i anlegget, Kruttårnet har en karakteristisk arkitektur og er i dag en kjent turistattraksjon.

    Dette er øya vi planlegger å besøke mellom vielsen og middagen, dersom været tillater det.

    Fredriksvern Verft

    Fredriksvern Verft

    Vinteren 1748–1749 besluttet Fredrik V å bygge et nytt galeiverft og en hovedstasjon for orlogsflåten i Norge. Stavern ble valgt/trakk det lengste strået.Byggingen startet i 1750, og Fredriksvern Verft er Norges første hovedstasjon for marinen. Anlegget hadde militær aktivitet frem til 2002. Stasjonen hadde omfattende festningsverk, voller, vollgraver og mange bygninger. Det meste stod ferdig i 1758. Av de opprinnelige bygningene finnes fortsatt kommandantboligen (1751), vaktstua, to smier, smedens bolig, magasin, to proviantmagasin, sjaluppskuret, galeiskurene og krutthuset.

    Steinbrakka, der bryllupsmiddagen og kvelden skal tilbringes, ligger også innenfor murene til Fredriksvern Verft. Steinbrakka er fra 1752 og ble opprinnelig kalt ”Det murede magasin”

    Blokkhusene

    I Stavern er to blokkhus (Nordre og Søndre blokkhus) lett synlige, der de står på byens to høyeste koller. Opprinnelig var det tre blokkhus, og disse ble bygd mellom 1788 og 1790 som en del av den ytre befestningen rundt Fredriksvern Verft. Blokkhusene var kombinert utkikksposter og skytestillinger. De tre blokkhusene befant seg på høydene Hestehaugsbjerget (i dag Vardefjell/Kakenfjellet), Kirkebjerget og Wabjerget (i dag Signalen).

    Det søndre blokkhuset ligger rett over huset til brudens foreldre

    Brakkene og pumpeparken

    Verftet og tilhørende forsvarsanlegg krevde en stor bemanning av offiserer, mannskaper og håndverkere. Derfor ble det utenfor selve verftet bygget et boligkompleks med hele ni store, toetasjes boligbrakker i laftet tømmer med totalt 118 leiligheter. Den første brakka sto ferdig i 1751, og i 1754 var åtte brakker ferdige. Det ble bygget totalt elleve brakker, men kun fem gjenstår i dag. Hver brakke hadde felles uthus med doer og vedskjul, og felles bakerovn i kjelleren. Her var det så trangt at det står i reglementet for ansettelse av bakere at de måtte være ekstra tynne og ikke over 150 cm høye. Opprinnelig var alle hus rødmalte, for rød var den billigste fargen. I dag er de gjenværende bygningene malt i Stavernsgult, men unntak av annekset som fortsatt er rødt.

    Den store brakka i sør, Brakke 4, kalles nå ”Det gamle rådhuset”, og er den største av de gjenstående brakkene. Den og ”Annekset” i sør sto ferdig i 1753. I Annekset finner man landets første gymnastikksalen fra 1817, fortsatt intakt. I dag brukes den hovedsakelig til kunstutstillinger.

    Vannposten i Stavern (Pumpeparken) som ligger i sentrum av de gjenværende brakkene ble anlagt i 1792. Pumpene er det eneste eksemplet vi har i Norge på symboliserende utforming av "vannkunsten" etter mønster fra antikkens Roma. Vannet fra pumpene var byens drikkevann, ble brukt ved brannslukking og selvfølgelig til det dagligdagse renholdet av byens beboereStedet ble derfor et naturlig samlingspunkt for befolkningen. Fremdeles er Pumpeparken et yndet samlingspunkt ved store begivenheter som 17.mai. Dette er et av de best bevarte vannkunstanleggene i Norge.

    Stavern kirke

    Stavern Kirke

    Utenfor vollene til Fredriksvern verft ble Norges første garnisonskirke (1756) bygget, Stavern kirke. Den er et særpreget bygg i rokokko, og det er i nettopp denne kirken Julie og Joakim skal gifte seg.

    Kirken er som sagt den første garnisonskirken i landet, og ble innviet i 1756. Med sin virkningsfulle fremheving av de vesentlige detaljer og fine former regnes den i dag som en verdig representant for norske kirkebygg fra rokokkoperioden.

    Stavern kirke har røde og gule vegger i rokokkostil, og er dermed svært spesiell i sitt utseende. Utvendig er det mørkeblå, glassert takstein. Over inngangsdøra er Fredrik Vs speilmonogram i rokokkostil og det utvendige uret fra 1756 må trekkes opp av kirketjeneren to ganger i uka.

    Gulvet i kirken er lagt i murstein med fiskebensmønster og formet som et kors. Alteret i kirken peker mot vest, noe som er veldig uvanlig. Skikken var at alteret skulle ligge mot øst slik at menigheten kikket i retning av soloppgangen; et bilde på oppstandelsen, Fordi man ville slippe å gå rundt kirken for å komme inn, fulgte man likevel ikke denne regelen, og bygget alteret pekende vestover. Typisk staværinger! Altertavlen, i to etasjer, er bevart fra den gang kirken ble innviet i 1756. Motivet er korsfestelsen.

    I tillegg er kirken utstyrt med nittigraders rette benker - også kalt "pinebenkene". Disse kunne slås ned om kirken i krigssituasjon skulle brukes som lasarett. Så det er bare å glede seg.

    Foran Stavern kirke finner man et krigsminnesmerke (fontenen) for de 13. falne sjøfolkene fra Stavern som døde under andre verdenskrig. Den er laget av Ørnulf Bast, morfaren til brudens forlover Kristin

    Minnehallen

    Minnehallen

    Stavern er innehaver av to minnesmerker for falne sjøfolk, krigsminnesmerket foran Stavern kirke som ble nevnt ovenfor, og Minnehallen, Norges nasjonale monument over falne sjøfolk fra første og andre verdenskrig. Monumentet er formet som en pyramide og skal representere et sjømerke og en varde. Den er oppført av granittblokker som ble uthogd fra fjellet like ved. Den ble innviet av kong Haakon VII i 1926.

    Andre severdigheter i Stavern

    Stavernspiken

    Nok en kjent statue laget av morfaren til brudens forlover, Ørnulf Bast.

    Tordenskiold statuen

    Statuen er laget av Gustav Vigeland og kjøpt til Stavern av Fredriksvern Sparebank i 1934 som en gave til Stavern Kommune. . Statuen står på en høyde og skuer ut over Citadelløya og videre ut mot havet.

    Sjektehavna

    Sjektehavna

    I Stavern finner man en helt egen liten havn dedikert til tresjekter. Det er et vakkert syn, og vel verdt et besøk.

    Kunstutstillinger

    Stavern er som kjent en kunstnerby, noe som blant annet vises av antallet gallerier og utstillinger det er å finne, spesielt påske og sommertider.

    Glade dager i Stavern

    Er et kulturelt arrangement som pågår hele sommeren i Stavern. . Dette gjøres i samarbeid med næringslivet, foreninger, enkeltpersoner og organisasjoner. Daglig spilles det musikaler, cabareter og teaterforestillinger for både barn og voksne, samt konserter og kunstutstillinger. I tillegg arrangeres det for eksempel veteranbilløp, marked, Stavernsfestivalen, matfestivaler etc. I år starter glade dager i Stavern 21. Juni, og dette er det 26. året det arrangeres.

    Mølen

    Molen

    Ligger ikke i Stavern, men ute ved Nevlunghavn (som også er et vakkert sted vel verdt et besøk). Mølen er del av endemorenene fra istiden, og er kjent for sine mange og store gravrøyser med en karakteristisk rygg av store rullesteiner. Mølen er også rasteplass for trekkfugler med hele 316 forskjellige fuglearter observert.